
El segle XIX es va caracteritzar, entre altres coses, per la colonització en mans d’europeus que van patir centenars de països africans, asiàtics i sud-americans. En el cas d’Àfrica, no va ser fins un segle més tard, amb la crida de les Nacions Unides al respecte per l’autodeterminació i coincidint amb els processos de descomposició dels grans imperis occidentals, que aquests països obtenen la seva independència.
L’eufòria desfermada de les noves nacions emergents va incitar els organismes internacionals a otorgar nombrosos préstecs a baix interès amb el benintencionant objectiu de potenciar el seu desenvolupament. No obstant, els governs d’aquests països fan un ús inadequat d’aquestes remeses, tot desviant fons al comerç d’armes o important béns de luxe. Això endarrereix el seu desenvolupament, impedeix cobrir les necessitats bàsiques de la població, encareix els préstecs i fa que sigui pràcticament impossible tornar els crèdits.
Segons denuncien les ONG catalanes, aquest deute extern que el Sud envia al Nord és cinc vegades més gran que el que reben en concepte de cooperación al desenvolupament i es calcula que, avui, els països en desenvolupament han pagat fins a deu vegades més la quantitat que, en total, devien el 1980 en concepte del deute extern. Una quantitat que, a causa dels interessos, no para d’incrementar-se.
Tot es sustenta en canviar el nostre punt de vista, ja que el Nord ha explotat al llarg dels segles els recursos naturals del Sud, per tant, el deute ja està pagat!
Per aquest motiu, les ONG catalanes reclamen l’abolició del deute extern i acusen el Banc Mundial (BM), el Fons Monetari Internacional (FMI) i els governs del Nord de destruir les capacitats productives del Sud, cosa que provoca enormes perjudicis socials, econòmics i medioambientals per a les poblacions d’aquests països.
Tant el BM com l’FMI estan presidits pels governs del Nord, els quals han establert les politiquees a exercir als països en desenvolupament segons els seus interessos.
Els països del Nord insten els països subdesenvolupats a eliminar aranzels i subvencions mentre que destinen grans quantitats de diners a finançar la seva pròpia agricultura, un desequilibri protegit pel BM i l’FMI.
Per això s’hauria d’instaurar un nou model global que, per damunt de l’economia, prioritzi el desenvolupament i els drets humans, tot reformant els sistemes productius del Nord que no permeten el desenvolupament del Sud. Les solucions proposades al llarg dels últims anys des de les enitats socials per trencar aquest desequilibri comercial entre el Nord i el Sud són: el consum responsable i el comerç just.
“Tot depèn de la voluntat política: els Estats, les empreses i els organismos internacionals han de passar comptes de les seves accions”, afirma una ONG catalana. Una voluntat política que sembla defugir les seves responsabilitats mentre que les regles injustes presents en els intercanvis comercials entre Nord-Sud han estès la pobresa als països en desenvolupament.